kisvasut.hu - kisvasut.hu - Programajánlat

Vendégmozdony az Ybbstalbahnon

2017.07.11 (Halász Zsolt dr.)



Az Ybbstalbahn Kienberg-Lunz-Göstling közötti szakaszát fenntartó és üzemeltető Österreichischen Gesellschaft für Lokalbahnen 40. születésnapja alkalmából egy különleges vendégmozdony, a szászországi Pressnitztalbahn IV K tipusú gőzmozdonya fog a vonalon három hétvégén szolgálatot teljesíteni július 22. és augusztus 6. között.
Pressnitztalbahn IV K tipusú mozdony Kienberg-Gaming állomáson Forrás: www.lokalbahnen.at

Pressnitztalbahn IV K tipusú mozdony Kienberg-Gaming állomáson Forrás: www.lokalbahnen.at

A menetrend itt érhető el.

Ilyen mozdonyok (5 darab) 1917-ben közlekedtek az Osztrák-Magyar Monarchia területén, az Kézdiszentlélek és Jakabfalva között. Az első világháború után három mozdony előbb Romániába, majd Magyarországra került, egy pedig Boszniába, de e mozdonyok további sorsa ismeretlen. Egy mozdony a kommandói, majd a marosvásárhelyi hálózatra került, majd pedig a II. világháborút követően Nagybátonyba, ahol 1965-ben selejtezték.

A vendégmozdony (99 1542-2) egész élete során Németországban szolgált, jelenleg „főállásban” a Steinbach-Jöhstadt múzeumvasút-vonalon szolgál.

Legutóbbi módosítás: 2017-07-11 16:22

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások.

Ön is hozzászólhat

Az e-mail címet csak az Önnel való kapcsolatfelvételre használjuk, nem jelenik meg és nem adjuk ki. Használható HTML címkék (tag): i és b, a megengedett legnagyobb hossz 1000 karakter.

Az Ön neve:
E-mail címe:
Hozzászólás:
Mennyi harmincnégy meg negyven?
(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline