Balatonfenyvesi GV
Balatonfenyves
Megközelítés
Menetrend
Díjszabás
Vasúttörténet
Elérhetőség
Képtár
Partnereink





Felhasználói belépés
E-mail:
Jelszó:
English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Új kézben a Balatonfenyvesi kisvasút

2012.09.05



A teljes eszközállományt és a Balatonfenyvesi kisvasút valamennyi dolgozóját átvette 2012. szeptember 1-jétől a MÁV-START Zrt. a MÁV Zrt.-től, miután a Nemzeti Közlekedési Hatóság kiadta a térségi vasúti személyszállítási tevékenység végzésére szóló működési engedélyt az új tulajdonosnak. A keskeny nyomtávú vasúton jelenleg Balatonfenyves és Somogyszentpál között van menetrend szerinti forgalom, de a hatóság határozata lehetőséget ad a Központi főmajor és Csiszta-Gyógyfürdő közötti későbbi közlekedtetésre is. A Balatonfenyvesi kisvasúton évente 38 ezren utaznak, különösen nyáron népszerű.

Kisvasúti napi különvonat halad Somogyszentpál felé

Kisvasúti napi különvonat halad Somogyszentpál felé
Fotó: Kovalcsik Tamás (2011.09.03.)

A MÁV-START Zrt. valamennyi szükséges engedélyt beszerezte és 2012. szeptember 1-jétől ennek alapján átvette a közszolgáltatási személyszállítási tevékenységet a Balatonfenyves Gazdasági Vasút vonalán Balatonfenyves és Somogyszentpál között. Az üdülőrégió egyik turisztikai attrakciójának számító, ám többször a bezárástól fenyegetett fenyvesi kisvasúton az idei esztendőben immár fejlesztésekről lehet beszélni. Felújításra került a Balatonfenyvesi GV állomás első vágánya, és 2012 nyarán a korábbi napi 5 helyett 6 vonatpár közlekedhetett a vonalon. Megkezdődött a kisvasút mozgáskorlátozottak és kerékpárok szállítására alkalmas kocsijának kialakítása, és folynak az egyeztetések a 2002. szeptember 3-án üzemszünettel lezárt Központi főmajor (Imre major) és Csiszta-Gyógyfürdő vonalszakasz újranyitásáról, annak helyi-turisztikai hasznosításáról.

A Balatonfenyvesi keskeny nyomközű (760 mm) térségi vasút vonalán éves szinten mintegy 3660 vonat közlekedik. Az elszállított utasok száma a 2009-es visszaesés óta (33862 utas) folyamatosan növekszik. Tavaly 37164 utast szállított a turisztikai és hivatásforgalomban, míg az idei esztendőben az utaslétszám várhatóan eléri a 39 ezer főt.

A Balatonfenyvesi kisvasútra a jegyeket szeptember 1-jétől kezdve a MÁV-START Zrt. árusítja, az út irányonként negyven perces. A kisvasúton a Hungary Card tulajdonosok és a Balaton Mix jegyet felmutatók 50 százalékos kedvezménnyel utazhatnak, érvényes többek közt a családi és csoportos, valamint a 26 év alatti fiatalok és a START Klub kártyacsaládra vonatkozó kedvezmény, illetve váltható névre szóló összvonalas bérletjegy.

A MÁV-START Zrt. mindent megtesz annak érdekében, hogy az átvett vonalon az elkövetkező időszakban folytatódjon az utasszám növekedés. A közlekedő vonatok menetrendjében nincs változás, azokról információ a http://elvira.mav-start.hu/ weboldalon található, illetve a MÁVDIREKT ügyfélszolgálat 06 40 49 49 49-es telefonszámán kérhető.

MÁV-Start Zrt. sajtóközlemény

Legutóbbi módosítás: 2012.09.05. 22:11

Hozzászólások

Gbatchee 1 (2012-09-08 22:21:57)

Kíváncsi leszek, mennyi fog megvalósulni az ígéretekből, a MÁV-Startot ismerve.
Remélem, ez egyszer sikerülni fog.
Nagyon jó lenne végre ismét vonattal eljutni Csisztafürdőre.
Gondolom a táskai brencset viszont végleg elfelejthetjük...

Vály József (2012-09-27 14:18:53)

Csisztafürdő igen népszerű egy bizonyos korosztálykörében, alternativ lehetőség borúsabb kiránduló időben.Gyerekeknek ,felnőtteknek a tiszta természet látványa. 2013-nyarán szeretnék ujjra utazni ezen a vonalon ,mint egykoron. VÁROM....

Halász István (2016-07-16 16:27:06)

Azt szeretném megkérdezni, hogy a 2002-es leállás után (most 2016 van), mikor fog újra indulni a forgalom az imremajor-csiszta gyógyfürdői vonalszakaszon? Ez nemcsak a turistáknak, hanem a helyieknek is nagyon hasznos lenne, mivel csiszta most már télen is igénybe vehető, mert zárt fürdési lehetősége is van! Válaszukat ellőre is köszönöm

Várkonyi István (2017-08-10 22:22:56)

Éppen ideje, hogy felújítsák ezt a délbalatoni atrakciót. Hasznos és szép vonal a Berekben és a belső részeken élők egyetlen közlekedési eszköze. Csisztapuszta /Buzsák bekötése a Fonyódi oldalra nagyon fontos turisztikai lehetőség.

Gáspár Józsefné (2018-01-29 15:49:51)

Nagyon várjuk ,hogy ujra járjon a kisvonat Csisztapusztára a fürdöbe járunk rendszeresen Budapestről vonattal és Buzsáktól meghal az utazás tovább. 70 évesen gyalogolni kell. 23-éve van ott egykis nyaraló de gondolni kéne azokra is akik nem autóval közlekednek.Nyáron sem megoldott a LENGYELTÓTIBÓL induló buszjárat Csistára mert nem várja be a Budapesti volánjáratot.Nagyon sokan várjuk hogy ujból járjon a kisvonat.

Ön is hozzászólhat

Az e-mail címet csak az Önnel való kapcsolatfelvételre használjuk, nem jelenik meg és nem adjuk ki. Használható HTML címkék (tag): i és b, a megengedett legnagyobb hossz 1000 karakter.

Az Ön neve:
E-mail címe:
Hozzászólás:
Mennyi tizennyolc meg harmincnyolc?
Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
A kiválasztott vasút helye kis térképen

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline