Zsuzsivasút - Debrecen
Debrecen
Megközelítés
Menetrend
Vasúttörténet
Partnereink





English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Zsuzsivasút emlékvonat

2012.08.28



35 évvel ezelőtt, 1977. augusztus 31-én közlekedett legutóbb a teljes, Debrecen-Fatelep – Nyírbéltek közötti 48,5 km-es vonalon az 1968-ban kidolgozott Közlekedéspolitikai Koncepció áldozatává vált MÁV Debreceni Kisvasút. A népszerű Zsuzsivasúton e napon az utolsó személyvonat 20:10-kor indult Debrecen–Fatelepről, s erre emlékezve vasútbarátsággal, azonos menetrendben emlékvonatot indít a Zsuzsi Erdei Vasút NpKft. és a Zsuzsi Kisvasútért Baráti Kör.

Vonat a vonalon

Vonat a vonalon
Fotó: archív (1977.08.31.)

A vonat kivilágítva, augusztus 31-én pénteken 20:10-kor indul Debrecenből a Faraktár utca, Hétvezér utca és a Budai Nagy Antal utca kereszteződésében található szabadságtelepi Református Templom mögött létesített megállóhelyről (DKV megálló: Komáromi Csipkés György tér). Az emlékvonat minden (eredeti, ma is létező) megállóhelyen megáll, és szabályos menesztést követően továbbindul, sőt még Hármashegyaljáról (a jelenlegi végállomásról) is továbbindul, emlékezve arra, hogy akkor itt nem ért véget a vasút, s néhány métert megtesz Nyírbéltek irányába, s a kihúzó vágányról visszatol.

Az emlékvonat közlekedését követően Hármashegyalján Fábián Pál, a debreceni Erdőspusztákért Egyesület elnökségi tagja előadását hallgathatják meg a kirándulók az Erdőspuszták történetéről, majd egy kis csillagászati bemutató következik a teleholdról, Gyarmathy István, a MAGNITUDÓ Csillagászati Egyesület alelnöke révén. Az emlékvonat Debrecen Hétvezér mh-re kb. 23:00 órára érkezik vissza, így a DKV ZRt. utolsó buszjáratai (25Y, 45H) még elérhetőek.

A vonat visszaútban a közbülső megállóhelyeken NEM áll meg. Az emlékvonat 760,-Ft-os kedvezményes menettérti jeggyel vehető igénybe. Menetjegyváltás a vonaton!

Legutóbbi módosítás: 2012.08.28. 18:42

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások.

Ön is hozzászólhat

Az e-mail címet csak az Önnel való kapcsolatfelvételre használjuk, nem jelenik meg és nem adjuk ki. Használható HTML címkék (tag): i és b, a megengedett legnagyobb hossz 1000 karakter.

Az Ön neve:
E-mail címe:
Hozzászólás:
Mennyi negyvenhat meg negyvenöt?
Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
A kiválasztott vasút helye kis térképen

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline