kisvasut.hu - kisvasut.hu -

Támogassa Ön is személyi jövedelemadója egy százalékával a hazai kisvasutakat!

Támogassa Ön is személyi jövedelemadója egy százalékával a hazai kisvasutakat!

Az elmúlt évek folyamán örvendetesen sok olyan civil szervezet alakult, amelyek tevékenységei közé tartozik a hazai kisvasutak népszerűsítése. A működési területük különböző, van olyan, amelyik egy-egy kisvasútnak a háttérszervezete, van, amelyik rendezvényeket szervez, és van olyan is, amelyik kisvasuta(ka)t üzemeltet. Támogassa Ön is a hazai kisvasutakat segítő civil szervezeteket!

(...)

Húsvét Zsuzsival

Húsvét Zsuzsival

A húsvét alkamával számos érdekes program várta a gyermekeket Debrecenben a Zsuzsivasút végállomásán. Erről láthatunk most egy rövid filmes összefoglalót a Dehir jóvóltából.

(...)

Megújul a karapancsai történelmi díszkert

Megújul a karapancsai történelmi díszkert

Újjászületik a Karapancsa Kastély és Major történelmi díszkertje. A tavaszi jó idő beálltával folytatódnak a kastélypark rekonstrukciójának kertépítészeti munkálatai. A Habsburg főhercegi birtok kerttörténeti jelentőségű részeinek felújítását EU-s pályázat segítségével finanszírozza a Gemenc Zrt.

(...)

Tavaszi szezonkezdet a kisvasutakon

Tavaszi szezonkezdet a kisvasutakon

A tavasz beköszöntével ébred a természet és ébrednek a kisvasutak is. Az alábbi összesítés bemutatja, hogy a menetrend szerinti közlekedés mikor indul hazánk kisvasútjain. 

(...)

Helyi járatú busz helyett erdei vasút

Helyi járatú busz helyett erdei vasút

Jól vizsgázott március 29-én szombaton az ÉSZAKERDŐ Zrt. Lillafüredi Állami Erdei Vasútja. A Miskolc Rally miatt délután lezárták a 15-ös autóbusz útvonalának Lillafüred és Bánkúti elágazás közötti szakaszát. Emiatt az országban egyedülálló módon, 15.55-től 22.25-ig Lillafüred állomás és Garadna végállomás között - igazodva az MVK Zrt. érvényes buszmenetrendjéhez - ismét buszpótló vonatokat indított.

(...)

Tiszta Lég-út, Zsuzsi kis-vas-út

Tiszta Lég-út, Zsuzsi kis-vas-út

Védjük gyermekeink egészségét, töltsünk minél hosszabb időt a tiszta és friss levegőn, a természet lány ölén! Hármashegyaljai vidám programokkal egybekötött, Zsuzsi kalandvonatos erdei kirándulás, csoportos kedvezményekkel és meglepetésekkel karöltve!

(...)

Megújult a nosztalgia motorkocsi utastere a Gyermekvasúton

2014 első hónapjaiban jelentős felújítást végeztek a Gyermekvasút szakemberei a nosztalgia motorkocsin.

(...)

Tradícionális programok a Zsuzsi Erdei Vasúton 2014-ben

A Zsuzsi Erdei Vasút, Debrecen „szívétől” keletre az Erdőspuszták festői szépségű tájain nyújt páratlan élményt a kedves utasainak.

(...)

Borossebes-Menyháza kisvasút

A 21,1 km hosszúságú, 760 mm-es nyomtávolságú, korlátozott közforgalmú kisvasutat gróf Wenckheim Frigyes (1842-1912) építtette 1893-ban, költsége 303 000 Koronára rúgott[1]. Ebből 210 000 Korona a vasútépítésre, 93 000 Korona a jármű beszerzésre lett fordítva. Bár magántulajdonban volt, kezelője az ACsEV (Arad-Csanádi Egyesült Vasutak) lett. A korlátozott közforgalom VIII.14.-én indulhatott meg. Arad Vármegye hetedik kisvasúti vonala[2] - elsőként személyszállítással – megszületett!

(...)

Programajánlat

Kisvasúti nap és a Föld napja a Zsuzsi Erdei Vasúton

Kisvasúti nap és a Föld napja a Zsuzsi Erdei Vasúton

Idén április 26-án -szombaton- ünnepeljük a Zsuzsi Erdei Vasút kisvasúti napját, melynek alkalmából rajzpályázattal, túrával, csillagászati bemutatóval és élőzenés vonatozással várják majd a látogatókat.

(...)

Csömödér: Szezonnyitó Ábel gőzössel (2014. 04. 26.)

Csömödér: Szezonnyitó Ábel gőzössel (2014. 04. 26.)
2014. április 26-án ismét útjukra indulnak a Csömödéri Állami Erdei Vasút menetrend szerinti járatai.

(...)

Mesztegnyő: majális és kisvasúti nap május 1-jén

Mesztegnyő: majális és kisvasúti nap május 1-jén

Május 1-jén a kisvasúti napra és majálisra hív mindenkit Mesztegnyői Erdei Vasút.

(...)

Majális kisvonatozás Kaszón

Majális kisvonatozás Kaszón

Kisvasutas majális május1-jén Kaszón, Somogy zöld szívében.

(...)

Kisvasút napja Almamelléken

Kisvasút napja Almamelléken

Május 3-án rendezik meg Almamelléken az immáron 113 éves kisvasút napját. Eme jeles program apropóján sok-sok vonatozés és egész napos programok várják majd az érdeklődőket.

(...)

Erdei Kutakodó kirándulássorozat 3. - Madarak és Fák napja

Erdei Kutakodó kirándulássorozat 3. - Madarak és Fák napja

A Királyréti Erdészet ERDEI KUTAKODÓ kirándulás sorozat harmadik programjának kiemelt témája az erdei madarak és az erdő fő alkotórésze: a fa.

(...)

Nagy zűr Kisirtáson

A kisvasutas múlt után kutató ember gyűjtögeti a történelem kis darabkáit, majd elgondolkodik, mit is kezdjen velük. Lassan összeáll egy történet fejben, majd írásban, melyet egészében tárna az érdeklődők elé, de az olvasók 100 év történelmét leginkább pár oldalba sűrítve szeretnék látni, például egy reggeli kávé mellé, vagy akár az irodai munka üres perceiben. Az ilyen történeteknek van eleje, van vége, és a kettő között izgalmas mozzanatok vagy kevésbé érdekes adathalmazok szórakoztatják vagy untatják halálra az olvasót – de az évszázados múlt tömörített történetéből a levagdalt kis részek elvesznek.
Most Nagybörzsöny még meg nem írt, több mint egy évszázadot átkaroló történelméből ragadjunk ki egyetlen kis darabkát. A történetnek nem lesz sem eleje, sem vége. A helyszín Kisirtás, az időpont az 1953-as év.

(...)

Móri bányavasút

Özvegy Trauttenberg Frigyesné árkipusztai birtokának területén a 30-as években a Zacskó és Társa Móri Kőszénbánya Rt. folytat bányászatot. A szén elszállítására egy 3 km hosszú lóvontatású bányavasút szolgál, mely a móri vasútállomás mellett működő szénosztályozót köti össze Árkipusztával. A 760 mm-es nyomtávolsággal és 7 kg/fm-es sínekkel épült vasút keresztülvezet Móron, majd a települést elhagyva a törvényhatósági út mellett haladva éri el Árkipusztát. A Szent Mór táró és az Árki táró szenét két siklópálya szállítja a kisvasútra.

(...)

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV