kisvasut.hu - kisvasut.hu -

Támogassa Ön is személyi jövedelemadója egy százalékával a hazai kisvasutakat!

Támogassa Ön is személyi jövedelemadója egy százalékával a hazai kisvasutakat!

Az elmúlt évek folyamán örvendetesen sok olyan civil szervezet alakult, amelyek tevékenységei közé tartozik a hazai kisvasutak népszerűsítése. A működési területük különböző, van olyan, amelyik egy-egy kisvasútnak a háttérszervezete, van, amelyik rendezvényeket szervez, és van olyan is, amelyik kisvasuta(ka)t üzemeltet. Támogassa Ön is a hazai kisvasutakat segítő civil szervezeteket!

(...)

A FATELEP visszatért!

A FATELEP visszatért!

A 2014. esztendőben, a Kemencei Erdei Múzeumvasút 15. üzemévében nagy örömünkre háromezernél is több négyzetméternyi területtel - aminek kapuja műútra nyílik, és kisvasúti vágánykapcsolattal, sőt, saját vágányzattal is rendelkezik, rajta egy csarnokkal és egy fa raktár épülettel - bővült a közösségünk által, az Ipoly Erdő Zrt-vel való együttműködéssel üzemeltetett Kemencei Erdei Múzeumvasút területe!

Az "új" terület közösségünk (részben egyesületi, részben a finanszírozásba bekapcsolódó tagtársaink osztatlan közös) tulajdona. Ugyanúgy tehát, mint a járműveink s egyebeink (részben közös, részben csapattagok tulajdonaként) - van egy igazi bázisunk is, mégpedig egy korábbi vasúthoz tartozó terület visszavásárlásával!

Gondolom, a fentiekből már sokan tudják, hogy miről van szó, de a rend kedvéért: a Kemence belterület 662/4. hrsz., 3278 m2 területű, kivett telephely művelési ágú ingatlan, ami házszámilag szintén Csarnavölgyi út 45., azaz: a FATELEP - visszatért!

(...)

Szabadbattyáni Gazdasági Vasút

1904-ben Batthyány Lajos gróf a Szabadbattyántól délre fekvő birtokain Nagylángig 600 mm-es nyomtávolsággal kisvasutat épít.

(...)

Lepsényi Gazdasági Vasút

Feketepuszta Lepsénytől 12 km távolságra délre fekszik. Az egykori Festetics birtokot 1880-ban Lonkay Ármin béreli ki. A lápos, nagyrészt megműveletlen területet lecsapolja, a szállítások megkönnyítésére gazdasági vasutat épít.

(...)

Kisvasúti vonalak Békés Megyében (az 1948 évi területnövelés utáni állapotnak megfelelően)

1. Közforgalmú vonalak
2. Lórévasutak
3. Téglagyári kisvasutak
4. Múzeumi vonalak, emlékhelyek

(...)

Enyingi Gazdasági Vasút

Gróf Csekonics Endre az Enying környéki birtokain 1923-ban kisvasutat létesít. A Kereskedelemügyi Minisztérium a vasút üzemengedélyét 55893/1924 számon állítja ki. A vonal Enying MÁV állomásról indul, a település gabonaraktárát valamint szeszgyárát érintve halad Páta-pusztáig. Itt elágazó szárnyvonal vezet Kabóka-pusztára. A fővonal Nagykustyán- és Jóremény pusztákat érintve Kiskustyán-pusztán ér véget.

(...)

Programajánlat

Családi Nap Királyréten - Tél vége? Tavasz kezdete - 2015.02.28.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park családoknak szóló tematikus napjai terepi programmal, észtornával, mikroszkópos vizsgálattal és kézműveskedéssel várnak kicsit és nagyot Királyréten február 28-án!

(...)

Kaszó: Nőnapi kisvasutazás

Kaszó: Nőnapi kisvasutazás

A KASZÓ Zrt. által üzemeltetett Kaszói Állami Erdei Vasút március 7-én nőnapi kisvasutazásra hívja az érdeklődőket.

(...)

Ismét nőnapi kedvezmény a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton

Ismét nőnapi kedvezmény a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton

A tavalyi kezdeményezéshez hasonlóan, idén is kedvezményes utazási lehetőséggel várja a hölgyeket a nemzetközi nőnap alkalmából az ÉSZAKERDŐ Zrt. Lillafüredi Állami Erdei Vasútja március 7-én és 8-án.

(...)

Nők Napja a Királyréti Hajtánypályán

Nők Napja a Királyréti Hajtánypályán

2015. március 8-án 10.30 - 13.00 és 13.30 - 16.30 között sok szeretettel várunk Mindenkit a Királyréti Hajtánypályán.

(...)

Almamellék: Nőnapi kisvasutazás

Almamellék: Nőnapi kisvasutazás

Március 8-án, vasárnap nőnapi kisvasutazással összekötött könnyű túra a hóvirágos erdőben.

(...)

Családi Nap Királyréten - Ébredő természet

A Duna-Ipoly Nemzeti Park családoknak szóló tematikus napjai terepi programmal, észtornával, mikroszkópos vizsgálattal és kézműveskedéssel várnak kicsit és nagyot Királyréten, március 14-én!

(...)

Fotótehervonat indul Mahócára!

 Fotótehervonat indul Mahócára!

Március 15-én az ÉSZAKERDŐ Zrt.  különleges különvonatot indít a LÁEV Mahócai szárnyvonalára, kifejezetten vasútfanatikusok és -fotósok számára. A leendő szerelvény azokat a régmúlt időket idézi majd, amikor még mindennapos volt kisvasútjainkon a teherszállítás: igazi, fával rakott szerelvény járja majd a szárnyvonalat, útját számtalan, szebbnél-szebb helyen tartott fotómegállással tarkítva.

(...)

Almamellék: Májvirág túra – Madárodúk karbantartása Sasréten

Almamellék: Májvirág túra – Madárodúk karbantartása Sasréten

A március 15. vasárnap induló túra során leellenőrizzük, kitisztítjuk az ősbükkös tanösvényre kihelyezett madárodúinkat. Közben a túrázók megcsodálhatják és fotózhatják a tavasszal Sasréten nyíló virágokat (keltikék, májvirág, tavaszi csillagvirág, hóvirág, illatos hunyor, stb.)

(...)

Almamellék: Medvehagyma túra Sasréten

Almamellék: Medvehagyma túra Sasréten

Március 21-én szombaton kisvasutas medvehagyma-gyűjtés az erdőben.

(...)

Hajtányverseny a Víz Világnapján

Hajtányverseny a Víz Világnapján

2015. március 22-én 10.30 és 13.00, valamint 13.30 - 16.30 között sok szeretettel várunk Mindenkit a Királyréti Hajtánypályán.

(...)

Családi Nap Királyréten - Húsvét, születés....

....újjászületés

A Duna-Ipoly Nemzeti Park családoknak szóló tematikus napjai terepi programmal, észtornával, mikroszkópos vizsgálattal és kézműveskedéssel várnak kicsit és nagyot Királyréten! 2015. március 28-án a téma: Húsvét, születés, újjászületés.

(...)

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV